Jugoslovenski Kraljevski Akademski Aero klub

Dragan ilic @ Sva prava ovog sajta zasticena od Januar 2013

Start

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Kraljević Andrej Karadjordjević

Princ Andrej Karadjordjevic je bio treci sin Aleksandra I Kardjordjevica ubijenog u atentatu u Marselju (Francuska) 1934.god, i princeze Marije Karadjordjevic, cerke kralja Ferdinanda iz Rumunije.

Princ Andrej se 1 avgusta 1956 god. ozenio sa princezom Kristinom fon Hesen Kasel i sa njom dobio dvoje dece: Mariju Tatjanu (1957god.) i sina Hristofera (1960-1994god.)

Drugi brak je zasnovao 1962 god. sa princezom Kirom Melitom od Lejningena, koja je imala cerku iz prvog braka Mariju Laviniju (1961god.) prihvacenu Karadjordjevic.

Iz tog braka je dobio dvoje dece: Vladimira (1964god.) i Dimitrija (1965god.)

Treci brak je zasnovao sa Evom-Marijom Karadjordjevic (Mici Lou) iz Palm Springsa-Kalifornija, rodjenoj kao Milica Andjelkovic u Vrnjackoj Banji.

 

Princ Andrej je svojim imenom  i kumstvom Akademskom Aero Klubu ostavio neizbrisiv trag u drustvenom i politickom zivotu  Kraljevine Jugoslavije.
Po dostupnim podacima, ovo je nazalost jedini slucaj javnog drustvenog angazovanja mladog kraljevica pre trajnog napustanja domovine.

 

 

Zbog poznatih politickih i licnih okolnosti, princ Andrej se nikada nije vratio ni posetio svoju domovinu.

Mozda nije ni bio upoznat da su njegova licnost i ime upotrebljeni u funkciji razvoja tadasnjeg drustva, u vrlo vaznoj oblasti – vazduhoplovstvu.Ime princa Andreja je ostalo sacuvano u njegovoj domovini, zapisano zlatnim slovima na jednoj zastavi koja je igrom sudbine i srecnih okolnosti prezivela sve nedace proslih decenija.

 Dogadjaji koji su prethodili II svetskom ratu primorali su porodicu Karadjordjevic da trajno napusti svoju drzavu.

Poznato je da je princ Andrej bio izuzetno politicki angazovan na stvaranju patriotskih i rodoljubivih organizacija.Jedan je od osnivaca najveceg srpskog udruzenja u svetu, SUC ( Srpski Kongres Ujedinjenja) kao i mnogih drugih.

Danas su javnosti dostupni rodoljubivi govori princa Andreja u kojima se neumorno i nesebicno pozivao na patriotizam i ocuvanje drzave.

Kliknite na sliku  za uvećanje