Jugoslovenski Kraljevski Akademski Aero klub

Dragan ilic @ Sva prava ovog sajta zasticena od Januar 2013

Start

Središnja Uprava Aero-kluba u Beogradu srećnim sticajem okolnosti i marljivim nastojanjem uspela je da ostvari svoju želju – podigne svoj dom.

Nije potrebno naglašavati šta je značilo za jedno društvo imati svoj dom, naročito za Aero-klub kada je u pitanju razvoj i napredak civilnog vazduhoplovstva u zemlji.

 

Dom aero-kluba trebalo je da bude stecište svih vazduhoplovaca i prijatelja vazduhoplovstva, mesto celokupnog delovanja svih koji su doprinosili  i širili svest o civilnom vazduhoplovstvu.

Posle pribavljenih novčanih sredstava iz raznih izvora: pomoć vojske, donacije,

klupskih članarina itd. pristupilo se konkretnoj realizaciji.

Komisija za izgradnju je došla do zaključka da će zemljište na uglu Uzun Mirkove i Kralja Petra ul. najviše odgovarati izgradnji doma.

Nakon kupovine zemljišta za tadašnjih 2.007,984 dinara, jula 1932god. je počela izgradnja doma po arh.projektu rezervnog hidro-pilota Vojina Simeonovića.

Odbor za izgradnju je prilikom izrade konačnih planova zahtevao da se posebna pažnja posveti udobnosti, lepoj obradi i reprezentativnom karakteru zgrade.

Izradom planova projektant je u prizemlju predvideo izgradnju radnji sa pripadajućim kancelarijama i magacinima u suterenu. Pored toga, dva ulaza za stanove i treći namenjen samo za pristup svečanim prostorijama.

U poluspratu su predvidjene radne prostorije Aero-kluba, kao i jedan broj takvih prostorija za izdavanje.

Ceo prvi sprat je izgradjen u reprezentativne svrhe, a kao sedište jednog odeljka Aero – kluba pod nazivom Aero Serkl.

Na ostalim spratovima, drugom, trećem i četvrtom, izgradjeni su udobni i savremeni stanovi raznih veličina koji su predvidjeni za izdavanje kao i  prodavnice u prizemlju.

Obezbedjen redovnim i odredjenim mesečnim prihodom od izdavanja, Aero-klub je mogao nesmetano i sa više pouzdanja raditi i izvrsavati svoje planirane ciljeve.

 

Najveći deo radova na izgradnji izvršio je preduzimac arh. Bož. Živadinović.

Za sve vreme izgradnje doma, osim nadzornog arhitekte, brinuo se svesrdno o radu i Odbor za zidanje doma sa  Dr. Slavkom Šećerovim kao predsednikom.

 

Da bi Dom Aero-kluba i sa umetničke strane imao što većeg značaja i da bi bili uposleni i likovni umetnici radi ukrašavanja doma, ustupljena je vajaru Petru Palaviciniju izrada bronzanih orlova za bronzane fenjere kod glavnog ulaza zgrade.

Slikaru Vasi Pomorišcu poverena je izrada velikog prozora od bojenog stakla u glavnom stepeništu, čija kompozicija predstavlja Ikara i  Dedala.

Kosti Hakmanu ustupljena je izrada uljanog portreta Nj.V. Kralja Aleksandra u prirodnoj veličini za svečane odaje Aero Serkla.

Dom Aero-kluba  Kraljevine  Jugoslavije

Kliknite na sliku  za uvećanje

Dom Aero kluba nekad

… i sad