Jugoslovenski Kraljevski Akademski Aero klub Start

Pored važnih datuma u razvoju civilne avijacije 1935god. je veoma značajna:

 

- Te godine je Aero-klub Kraljevine Jugoslavije zvanično promenio ime u Kraljevski  

  Jugoslovenski Aero-klub “Naša krila”                

- Gradjevinski je završena izgradnja Doma aerokluba

- Uspostavljena je docentura za aeronautiku na Tehničkom fakultetu  

- Zvanično je formiran Jugoslovenski Kraljevski Akademski Aero-klub

 

Autor prezentacije je na početku proučavanja istorijata J.K.A.Aero-kluba nailazio na čudna i krajnje nerazumljiva objašnjenja.

Od ubedjivanja društveno priznatih vazduhoplovnih znalaca da je pomenuti klub marginalan za istoriju naše avijacije, da je klub bio samo jedan od odbora koji je delovao u okviru Aero-kluba “Naša krila” itd.

Medjutim, iza tačno iznetih istorijski činjenica, pažljivom čitaocu će biti sasvim jasno da se radi o samostalnom novostvorenom aero-klubu u državi.

To potvrdjuju činjenice da se klub samostalno i nezavisno finansirao od postojećeg Aero-kluba “Naša krila”, kumstvom Nj.V. Kraljice Marije i pretsedništvom novostvorenom klubu Nj.Kr.Vis.Kraljevića Andreja.

Takodje su najviše državne strukture tadašnje države nesebično moralno i materijalno stale iza formiranja Jugoslovenskog Kraljevskog Akademskog Aero-kluba.

Nedvosmisleno se dolazi do zaključka da je stvoren novi aero-klub i da je pored aero-kluba “Naša krila” to  
DRUGI  ZVANIČNI  AERO-KLUB  u tadašnjoj državi.

Nije mi poznato iz kojih razloga se istorijski negira postojanje drugog samostalnog aero-kluba u tadašnjoj državi ?

Zaljubljenici i zainteresovani pojedinci za istoriju naše avijacije NIGDE u literaturi neće pronaći podatak da su postojala dva aero-kluba u Kraljevini Jugoslaviji, obično se samo navodi da je postojao Aero-klub “Naša krila”. Lično pretpostavljam da je to nenamerna greška i propust naših vazduhoplovnih istoričara nastala posle II sv.rata.

Pošto sam veliki deo svog vremena utrošio na pronalaženju i istraživanju istorijskih dokumenata vezanih za navedeni klub, odgovorno mogu tvrditi da je potrošena ogromna i nemerljiva energija svih društvenih segmenata tadašnje države za formiranje J.K.A.Aero-kluba.

Kada se istorijski precizno sagledaju činjenice, Aero-klub “Naša krila” se bavio krupnijim državnim zadacima civilne avijacije kao što su: organizovanje saradnje sa FAI-om, proširenjem delatnosti Aeroputa, vazduhoplovnom industrijom itd. Sve što se ticalo organizovanja sportske avijacije, sportskih priredbi i obuke sportskih pilota je prepušteno u nadležnost J.K.A.Aero-kluba. Stvaranjem ovog novog kluba, podeljene su nadležnosti rada i  delovanja civilne avijavije. Civilna avijacija i njene potrebe su se već toliko razvile da je bilo neminovno stvoriti sveže snage za daljnji rad.  

 

Zahvaljujem se doajenima  J.K.A.A-k  na pomoći u prikupljenom materijalu i svim progresivnim ljudima koji su zaslužni za  tehničko - tehnološki prosperitet naše  države, kako u prošlosti tako i danas.

 

Korišćena literatura:

 

Sava Mikić    

 

K.Antonov

B. Cijan              VAZDUHOPLOVNO JEDRILIČARSTVO              1940 GOD.

 

Mr Božidar Marjanović       

              ( IZDAVAČ- MUZEJ VAZDUHOPLOVSTVA BGD)            1998 GOD.

 

 

Zaključak autora