Његово Краљевско Височанство Краљевић Андреј Карађорђевић

Принц Андреј Карађорђевић је био трећи син Александра I Карађорђевића убијеног у атентату у Марсељу (Француска) 1934.године и принцезе Марије Карађорђевић, ћерке краља Фердинанда из Румуније.
Принц Андреј се 1.августа 1956 године оженио са принцезом Кристином фон Хесен Касел и са њом добио двоје деце: Марију Татјану (1957 године) и сина Христофера (1960-1994 године)
Други брак је засновао 1962 године са принцезом Киром Мелитом од Лејнингена, која је имала ћерку из првог брака Марију Лавинију (1961 године) прихваћену Карађорђевић. Из тог брака је добио двоје деце: Владимира (1964 године) и Димитрија (1965 године)
Трећи брак је засновао са Евом-Маријом Карађорђевић (Мици Лоу) из Палм Спрингса-Калифорнија, рођеној као Милица Анђелковић у Врњачкој Бањи.

Кликните на слику за увећање

Принц Андреј је својим председавањем и кумством Академском Аеро-клубу оставио неизбрисив траг у друштвеном и политичком животу Краљевине Југославије. По доступним подацима, ово је на жалост једини случај јавног друштвеног ангажовања младог краљевића пре трајног напуштања домовине.

Због познатих политичких и личних околности, принц Андреј  никада за живота није посетио своју домовину.
Можда није био  упознат да су његова личност и име употребљени у функцији развоја тадашњег друштва, у врло важној области – ваздухопловству. Име принца Андреја је остало сачувано у његовој домовини, записано златним словима на једној застави која је игром судбине и срећних околности преживела све недаће прошлих деценија.
Догађаји који су претходили II светском рату приморали су породицу Карађорђевић да трајно напусти своју државу.
Познато је да је принц Андреј био изузетно политички ангажован на стварању српских родољубивих организација. Један је од оснивача највећег српског удружења у свету, “SUC” (Српски Конгрес Уједињења) као и многих других.
Данас су јавности доступни родољубиви говори принца Андреја у којима се неуморно и несебично  позивао на родољубље и чување државе.